21 Temmuz 2013 Pazar

Vajinal Mantar Tedavisi

Vajinal mantar şikayetleriniz hafifse doktorunuz 1-3 gün alınması gereken kısa süreli bir tedavi önerebilir. Şikayetleriniz daha şiddetli ise daha uzun bir tedavi görmeniz gerekebilir.
Mantar tedavileri ağızdan hap şeklinde veya vajinadan fitil olarak yapılabilir. Hap ve fitilin her ikisi de % 80’lik başarılı tedavi oranları ile eşit derecede etkilidirler.
Vulvadaki (cinsel organın dış kısmı) kaşınan kısımlara sürülmek üzere kremler de vardır. Tedaviye rağmen şikayetlerinizin düzelmediği her durumda doktorunuza tekrar gitmelisiniz.

Ağızdan mantar tedavisi
Ağızdan mantar tedavisi genellikle yaşı 12-16 arasındaki vajinal mantarı olan kızlara verilir. Bu tedavi hamile veya emziren kadınlar için uygun değildir. En sık kullanılan haplar fluconazole ve ıtraconazoldur.
Ağızdan mantar tedavileri şu yan etkilere neden olabilir.
·bulantı,·kusma,·başağrısı,·ishal,·şişkinlik,·kabızlık,·gaz, ve·mide ağrısı.

Vajinal fitiller
Mantar için sıkça reçete edilen vajinal fitiller:
·clotrimazole,·econazole, ve·miconazole.
Vajinal fitiller mantar haplarının neden olduğu kadar fazla yan etki yapmazlar, ancak:
·kullanımı zor olabilir,·hafif yanma hissi, biraz kızarıklık veya kaşıntıya neden olabilirler, ve·lateks kondom ve diyaframlara hasar verebilirler. Dolayısıyla fitil kullanırken bunlardan başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız.

Hamile ve emziren kadınlarda mantar tedavisi
Bebeğinizi etkileyebileceği için size hap reçetesi verilmez. Bunun yerine vajinadan kullanacağınız fitiller verilir.
Hamile iseniz fitili yerleştirirken dikkatli olmalısınız çünkü rahim ağzına zarar verme riskiniz vardır. Riski azaltmak için fitili aplikatörden ziyade elle yerleştirmeyi tercih edebilirsiniz.
Vulvada (dış kısımda) şikayetleriniz varsa sürmeniz için bir krem yazılabilir.

Mantar için ilave önlemler
Eğer şikayetleriniz 7-14 gün içinde düzelmezse tekrar doktorunuza başvurmalısınız. Mantar için kullandığınız ilaçlara ilave olarak kendi başınıza deneyebileceğiniz yöntemler de vardır:
·vajinal bölgeyi su ile yıkamak– parfümlü sabun, duş jeli, vajinal deodoran ve vajinal duşların kullanımından kaçının,·kondom, sperm öldürücü krem ve kayganlaştırıcı kullanmayın,eğer genital bölgenizde tahrişe neden oluyorsa,·sıkı, sentetik giysiler giymeyin,ve·mümkün olduğunca pamuklu iç çamaşırıve rahat giysiler giyin.

Tekrarlayan mantar tedavisi
Tekrarlayan mantar ataklarınız varsa doktorunuz tanıyı doğrulamak ve muhtemel başka durumların olmadığından emin olmak için ileri testler isteyebilir. Doktorunuz tedavi süresini uzatabilir veya şikayetler tekrarladığı zaman kullanmanız için ilaç verebilir.
Bazı araştırmalar ‘idame tedavisi’ denilen bir tedavi stratejisinin mantarın tekrarlama oranını azalttığını göstermiştir. İdame tedavisinde en fazla 6 ay boyunca haftalık veya aylık mantar hapı veya fitili kullanılır. Bu, tedavi boyunca mantarın tekrarlama oranını azalttığı gibi tedavi bittikten sonra da mantara karşı bir koruma sağlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder